Naše svíčky aneb cesta za kvalitou

Rozhodnutí zařadit svíčky do Yogana repertoáru přišlo znenadání, ale hned s jasnou vizí – a to vytvářet svíčky co nejkvalitnější, z bezpečných ingrediencí i vůní, ale s ohledem na zdraví člověka i planety. Jako nejlepší variantu jsme nakonec a po několika měsících zkoumání vyhodnotili sójový vosk v kombinaci s certifikovanými vonnými oleji, které vůni uvolňují bezpečně a rovnoměrně během hoření.

Sójový vosk je pro své vlastnosti aktuálně velmi oblíbený, a není se čemu divit. Nejen, že je jeho výroba ekologičtější než u klasického palmového vosku, také je hoření sójových svíček šetrnější k prostoru a všem jeho obyvatelům. Sójový vosk při hoření knotu v podstatě vůbec neuvolňuje škodliviny, které se musí pravidelně větrat, a zároveň ubývá mnohem pomaleji. Svíčka tak hoří zdravěji a zároveň delší dobu. Win win. Výhody sójových svíček ani tady ale nekončí – jsou veganské, rozložitelné a neobsahují pesticidy ani herbicidy.

Kvalitní přírodní sójový vosk doplňujeme bavlněným knotem, který při dobré péči zaručuje tiché a bezproblémové hoření.

Od podzimu 2022 naše svíčky zdobí vůně vonných olejů s certifikací IFRA, které jsou vhodné pro využití i při vyšších teplotách, které při hoření svíček nutně přichází. Od směsí esenciálních olejů jsme upustili záměrně a z několika důvodů, především však kvůli bezpečnosti a smyslu využívání přírodních esencí ve spojení s vysokými teplotami při hoření. Zkrátka a jednoduše – kvalitní vonné esence pochází především také z přírodních zdrojů, jsou ale certifikované nejen pro výrobu parfémů, ale právě i svíček a vonných vosků.

Snaha o udržitelné produkty ani tady nekončí – volíme skleněné obaly s bambusovými víčky, které se dají kreativně využít i po vyhoření svíčky. Fantazii se tady meze nekladou – sklenička se může stát nádobou na koření, kancelářské svorky nebo třeba malým květináčem.

Naše svíčky, stejně jako všechny další produkty, jsou pro nás mnohem víc než jen věci v nabídce. Věnujeme jim spoustu péče a pozornosti. Tak, aby v našich očích byly dokonalé po stránce estetické, praktické, ale taky ekologické. Speciální pozornost věnujeme taky balení, tak aby vám s balíčkem přišel i malý milý zážitek při rozbalování. A samozřejmě s ohledem na možnost recyklace veškerých obalů.

O umění zastavení (se)

Nedávno jsem přemýšlela nad tím, jak všechno neustále běží. A zrychluje. Naše životy, změny, technologie, naše mysl! A najít si prostor k času pro sebe a dovolit si zastavit, alespoň na chvíli, je stále těžší a těžší. Zvlášť, když to není součástí našich dní přirozeně.

K těmto zastavením se patří i chvíle na podložce. Chvíle s jógou, ásananovou, dechovou nebo meditační praxí. Ani tady se naše rozjetá mysl sice často nechce zastavit, ale postupem času povolí a dovolí nám to. Jen být, sám se sebou. Tady a teď. Ne vždycky, ne hned, ale umí to, nebojte. Umění zastavení se máme v sobě, jen ho pořád musíme znovu a znovu objevovat a jít mu naproti.

Někdy se říká, že mysl je jako zvědavá opička, která neustále skáče za tím, co ji kde zaujme. Bez pravidel, bez pozornosti, bez větších hloubek. Tam a sem, pořád dokola. Uměním, o které se snažíme, je tuhle opičku alespoň občas ukočírovat. A i kdyby se nám to podařilo jen na minutu denně, je to skvělé. A je to potřeba.

Mám pro vás pár jednoduchých tipů ze svých vlastních zkušeností o tom, jak se já snažím o každodenní věnování si klidu a zastavení se.

  • RÁNA. Rána jsou pro mě důležitá a radši vstanu o něco dřív, než abych musela spěchat. Ať už se mi chce, nebo ne, den začínám v tichu a ideálně bez zbytečných myšlenek na to, co bude. Někdy si jen v klidu vypiju čaj a udělám pár jógových cviků, někdy si dopřeju i dvouhodinovou praxi. Někdy se nepodaří nic a moje hlava je zapnutá rovnou naplno. I to se stává, ale vždycky vím, že další den to zkusím znovu. Dopřát si klid.
  • RUTINA. Ač se to zdá jako slovo s negativním podtextem, určitá rutina je pro nás příjemná a důležitá. Je dobré mít malé kotvičky v každém dni, které nás udržují při vědomosti koloběhu dní. Přidáním chvilky klidu do každodenní rutiny může pomoct k celkovému pocitu pohody. Nejde o to být každý den pár minut v dokonalém klidu, ale o snahu a trochu disciplíny.
  • VEDENÍ. Někdy nám nejde vypnout chaos a zapnout klid jen tak, samo o sobě. Proto je fajn uvědomit si, že nám k tomu někdo nebo něco může pomoci. U mě to bývá hlavně hudba, atmosféra (třeba svíčky, vonné tyčinky, volba měkkého světla), lidské vedení (ať už offline lekce jógy, občasné masáže nebo online vedení při jógových a meditačních setkáních).

Jsou to malé krůčky z rychlosti našich životů, ale dokážou zázraky. Aspoň u mě.

Jak se zastavujete vy? Jaké jsou vaše „pomůcky“?

Budu ráda za vaše zkušenosti a pohled.

Úplňkové tipy

Čeká nás červencový úplněk, a tak mě napadlo dát dohromady pár tipů pro dny kolem úplňku.

Informací o tom, co při úplňku dělat a nedělat, najdete všude spoustu – ať už vychází z jógy, pohanských zvyků nebo různých duchovních směrů.

Já jsem si zvykla dodržovat pár maličkostí, které mi vyhovují a se kterými se cítím dobře. Ale pozor, ne vždy to vyjde! A to je úplně v pořádku. Dřív pro mě bylo porušení „pravidel“ při úplňku nemyslitelný, teď už ale nechci jet v extrémech a každý měsíc volím jen to, co se mi aktuálně zdá jako dobrý nápad.

Takže prosím, jako vždycky, poslouchat svoje vlastní potřeby je mnohem víc, než striktně dodržovat někde napsaná pravidla.

Úplněk má vliv většinou zhruba den nebo dva před vrcholem úplňku a stejně tak i po něm, takže si můžeme dopřávat i takto před nebo po konkrétním úplňkovém datu. 

Úplňkové tipy aneb co můžeme zařadit

  • Hodně vody. Hydratace je při úplňku důležitá, přináší totiž čas očisty těla i duše a k tomu je dostatek vody vždy důležitý.
  • Méně kávy a alkoholu. Když to jde, tak úplně vynechejme, nebo snižme množství, pomůžeme zase k přirozenému očistnému procesu.
  • Odpočinek. Úplněk není doba pro velké výkony, fajn je vynechat i dynamickou jógu a dopřát si jen relaxaci nebo meditaci (například náš on-line kurz Jógou k odpočinku & harmonii je k tomu jako stvořený). Jógový odpočinek při úplňku vychází z tradičního jógového přístupu, možná už jste se s tím tedy setkali.
  • Očista prostoru. Úklid, vykuřování, větší větrání, ideální výměna vzduchu a prostoru doma i všude jinde.
  • Odlehčení stravy. Nic dramatického, samozřejmě, pokud máte rádi půsty, můžete si ho dopřát, pro mě ale půsty nejsou, a tak si jen, když to jde, vyberu odlehčenější stravu a třeba méně sladkého.
  • Pohoda. Během úplňku jsme často unavenější a bez energie, proto je fajn odložit velké úkoly a rozhodování na jiné dny, kdy se nebudeme cítit jako praštění palicí.

Jak jsem psala, toho, co bysme o úplňku mohli nebo měli, je spoustu. Ale myslím, že není potřeba se někam tlačit a hrotit – aneb vše pro psychickou pohodu!

Máte nějaké své úplňkové rituály nebo zvyky, nebo to moc neřešíte?

Průvodce pohodovým podzimem

Máme před sebou období podzimu. Dlouhé měsíce, kdy přichází chlad, vzduch voní zimou, zeminou, spadaným listím a deštěm. Ze světla přecházíme do tmy, obrazně i doopravdy. Příroda se ukládá ke spánku, tlumí své aktivity, tiší se. A stejně tak bychom se měli tišit i my. Pečovat o sebe, zpomalovat, netlačit na pilu, připravovat se na dlouhou zimu, která je před námi. Ano, podobně tak jako naši předci. Ti to uměli dokonale, ale my to trošku zapomněli.

Podzim nám vyloženě říká, že máme zpomalit a dopřát si více prostoru pro odpočinek. A tak se nebojme zkrouhnout své aktivity a více se ponořit do pomalého tempa. Pamatujme, že když během podzimu a zimy nabereme dostatek sil, po zbytek roku budeme plní energie a sil na to zvládnout všechny úkoly, aktivity a výzvy. Naladit se na podzimní atmosféru můžeme i tím, jak si upravíme své okolí. Vyzdobme si zahrady a balkóny dýněmi, vřesem nebo kaštany, doplňme zásoby svíček, esenciálních olejů a světýlek.

V rámci zpomalení doporučuju vyhradit si čas na odpočinek – na čtení, jógu, wellness, horkou vanu, pomalé popíjení kávy nebo hluboké povídání s kamarádkou. Když si přímo naplánujete, že si v určitý čas dopřejete oddych, půjde to o trošku snáz.

Zároveň bychom neměli zapomínat ani na bytí venku. Stále si můžeme dopřávat dlouhé i kratší procházky, pomalé běhy, projížďky na kole (v teplém oblečení), projížďky na koni nebo pěkně zabalení v dece čtení na balkoně. Užívejme si všechny sluneční paprsky, které nás ještě navštíví, protože jich postupně ubývá. Dýchejme zhluboka voňavý vzduch, který v sobě nese vůni země, listí, dřeva a chladu.

Kdykoliv to půjde, dopřejme si chvíli pro opečování se a malé i větší radosti. Ať už to bude masáž, kosmetika, domácí koupelnové wellness, lekce jógy nebo pořízení si nového kousku do šatníku, po kterém už dlouho pokukujeme. Podzim je taky skvělým obdobím pro kulturní zážitky, a tak je fajn koupit si v předstihu lístky na představení do divadla, na přednášku, na výstavu nebo sem tam zajít do kina. Kultura krásně vyživí naši duši, rozšíří nám obzory a vezme nás mimo každodenní realitu.

A co bychom měli během podzimu vynechat? Spěch, rychlost, lpění, soutěžení a cokoliv, co nás akorát stresuje a ještě více zrychluje. Nebojte, zase na to přijde čas. Ale během temného období roku si zkusme té rychlosti a tahu na branku dopřávat o trošku méně. Taky pozor na studené pití a jídlo, ledové nápoje, saláty a exotické ovoce, které ochlazuje, což je přesný opak toho, co si naše tělo během podzimu přeje.

Ze srdce vám přeji, aby váš podzim byl plný krásných chvil, ať už doma pod dekou, v barevné přírodě, nebo kdekoliv, kde zrovna budete. Vím, jak podzim umí potrápit citlivou duši, a tak doufám, že letos vám bude uvnitř sebe dobře.

Více informací včetně receptů, kulturních i aromaterapeutických tipů najdete v podzimním kurzu Jógou k odpočinku & harmonii nebo v samostatném e-booku Pohodový podzim.

Tipy na dlouhé zimní večery

Krásný den,

dneska s vámi chci sdílet své tipy, jak si užívám a vyplňuju dlouhé zimní večery. Když jsem nad tím přemýšlela, došlo mi, že v uplynulým roce jsem strávili tolik dní doma, že se tyhle tipy můžou hodit vlastně na celý rok – na všechen ten čas, který trávíme v teple domova. Všechny tipy jsou jen mé vlastní zkušenosti a nápady, jak si kvalitně užít čas pro sebe, relaxaci a odpočinek.

Ájurvéda často mluví o tom, že zima je doba, kdy máme nabírat síly, odpočívat, dopřávat si dlouhý spánek, koupele, masáže, dostatek tepla a vydatného jídla, aby se naše tělo cítilo hezky vyživované a opečovávané, a aby tím načerpalo síly na dynamickou část roku, která přichází s prvními teplejšími slunečními paprsky na jaře. A tak i mé tipy respektují koloběh roku a potřebu těla, mysli i duše vytvořit si zásoby energie.

1 ❄️ ČTENÍ JAKO POTRAVA PRO DUŠI

Čtení k zimě prostě patří (stejně tak ale může patřit k létu, to je jasný!). Myslím ale, že v té temnější části roku bychom si měli více dávat pozor na to, co vlastně budeme číst. Méně světla a častěji šedá obloha totiž občas vedou k melancholii, smutným náladam i ztrátě motivace – alespoň u mě to tak někdy je. A tak si přes zimu, ještě o něco víc než obvykle, vybírám přesně takové knížky, které udělají dobře mé duši – bez ohledu na to, jestli mi “něco” přinesou. A tak se stává, že přes zimu čtu hlavně příběhy, které si mě k sobě vtáhnou a já u čtení jen relaxuju. Doporučuju třeba Marie a Magdalény od Lenky Horňákové-Civade, cokoliv od Aleny Mornštajnové, Slepičí polévku pro duši (jakékoli vydání, je jich spousty) nebo příběhy od Jany Poncarové.

2 ❄️ DOMÁCÍ WELLNESS

Horká voda, vůně, relaxační hudba a pohoda doma v koupelně. Stačí k tomu půl hodina a vnitřní pohoda i dobrý pocit po těle se zaručeně dostaví! Tělo přes zimu potřebuje prohřívat a olejovat, a tak doporučuju hlavně horké koupele se sezamovým (nebo jiným) olejem a esenciálním vonným olejíčkem – třeba levandulí, růží nebo santalem. Ideální samozřejmě je nechat mobil a všechnu další elektroniku jinde, odpojit se a napojit se zase na sebe (a i kdyby to vyšlo jen jednou za čas, je to skvělý!).

3 ❄️ RELAXAČNÍ JÓGA

Chladné měsíce přímo volají po relaxační, pomalejší józe. Doporučuju vyzkoušet jin jógu, restorativní jógu nebo jemnou jógu – několik videí v tomto duchu najdete třeba na mém Patreonu. Dopřejte si chvíle pro sebe s příjemnou hudbou, tlumeným světlem a třeba i aromaterapií (zase doporučuju na základě ájurvédských tipů levanduli, růži nebo santal). Jako obvykle nemůžu nepřipomenout, že i pár minut jógové praxe, protažení nebo dechových cvičení, je přímo blahodárné. Pro všechny aspekty, které jóga dokáže ovlivnit.

4 ❄️ UNIVERZÁLNÍ LÉK ANEB ČERSTVÝ VZDUCH

I přesto, že venku přes zimu někdy padají trakaře, mrzne nebo fouká, měli bychom každý den strávit dostatek času na čerstvém vzduchu. Ať už na procházce, při sportu nebo jakkoli jinak. Vždycky si představuju, o kolik méně času než naši předci trávíme venku, a docela mě to vyděsí – protože čerstvý vzduch dokáže léčit – no fakt! A i když za tmy při zimních večerech ven vyrážet nebudeme, každý večer nám bude líp vždycky, když během dne vyrazíme aspoň na chvíli ven.

5 ❄️ PODCASTY & FILMY

Myslím, že dočerpat síly můžeme i u odpočinkových filmů, seriálů a podcastů. V době, kdy v šest večer už je hluboká tma a zima, si snad i musíme dopřávat filmové a netflixové večery. Miluju filmy jako je Láska na kari, Jíst, meditovat, milovat, Notting Hill, Pretty woman nebo třeba Příšerná tchýně a další. Viděla jsem je stokrát, ale vždycky splní svůj účel. Jako tipy na podcasty zase doporučuju vybrat si ty, které vám dodávají dobrý pocit, inspiraci, motivaci nebo vás vtáhnou a na chvilku u nich vypnete od všedních myšlenek. Za mě je to třeba O kousek blíž, Do duší, Nastav duši, Follow your magic, Tantraela nebo rozhovory Lucie Výborné s lidmi, kteří mi jsou něčím blízcí.

Jak vnímáte zimu vy? Přijde vám dlouhá, nebo si její útulnost a melancholii užíváte? Co děláte při zimních večerech?

Mějte se krásně a užívejte si leden, ať už jakkoli.

Tipy na to, jak ustát náročný podzim

Krásný den,

dala jsem pro vás dohromady tipy a inspiraci z ajurvédy, tradičních zvyků nebo vlastního života na to, jak o sebe pečovat během chladných dní a jak se celkově podpořit k co nejpříjemnějšímu prožití podzimu.

Pokud byste měli další tipy nebo vlastní zkušenosti s tím, co vám pomáhá nejen během letošního podzimu, podělte se s námi v komentářích.

1 🍁 JÍDLO

Naše strava by se s příchodem chladnějšího počasí měla změnit a zatímco v létě se snažíme o ochlazení celého těla, v chladnější části roku bychom se měli naopak zahřívat a „promazávat“, protože se zimou pochází i sucho (na úrovni těla – suchá kůže, suchý kašel apod.). K tomu nám podle ájurvédy pomáhá zázvor, koření (kari, kurkuma, chilli apod.), teplá a hutná jídla (polévky, kaše, omáčky, pečená zelenina) a dostatek zdravých tuků (ghí, sezamový olej).

Na pár měsíců bychom měli vynechávat čistě syrovou nebo studenou stravu – saláty, hodně syrové zeleniny, zmrzliny, jogurty, ledové nápoje, ale i olivový a kokosový olej nebo zelený čaj a tropické ovoce. 

Zkusme se zamyslet nad tím, co roste kolem nás a co je právě teď ve své sezóně a zkusme to zařadit do jídelníčku o něco více – brambory, batáty, jablka, ořechy… Naše těla budou nadšená:))

2 🍁 PÉČE O TĚLO

S péčí o tělo velmi souvisí strava, ale stejně tak péče o tělo a kůži „zvnějšku“. Dopřejme si olejové masáže (i sebemasáže!) – ájurvéda doporučuje hlavně masáž teplým olejem (například sezamovým), teplé a voňavé koupele nebo dostatek relaxace v teple.

I přes složitou situaci a sychravé počasí bychom neměla zapomínat na dostatek pohybu – ideálně částečně venku, ať už na procházce, při běhání nebo venkovním cvičení. Na domácí cvičení doporučuju střídat jógu s náročnější aktivitou, při které se řádně zahřejete. Dostatek pohybu nám, z vlastní zkušenosti, pomáhá taky udržovat dostatečně pružnou a zdravou mysl.

Hlídat si dostatek vitamínů a minerálů bychom měli po celý rok, ale teď ještě o něco více. Podle odborníků, alespoň, co jsem pochytila, bychom teď měli doplňovat vitamín C, D, zinek a železo. 

3 🍁 PÉČE O DUŠI

Pravděpodobně nejdůležitější bod. Souvisí s bodem o těle, protože „ve zdravém těle, zdravý duch“, ale ta duše to teď potřebuje doopravdy hodně – alespoň podle mě. A tak na sebe buďme hodné, dělejme to, co máme rády, buďme s těmi, koho máme rády, ale někdy taky jen o samotě, protože to je taky šíleně důležitý. 

Vědomě si vybírejme, čemu věnujeme pozornost, čas a energii, protože to, co nás obklopuje, nás tvoří. Sledujem zpravodajství, ale ne v jednom kuse. Poslouchejme příjemnou hudbu, spíš pozitivně naladěné podcasty, filmy, seriály. 

Zpomalme a zvolněme tempo. Nic nám neuteče v době, kdy budeme pečovat samy o sebe.

4 🍁 RITUÁLY

Maličké osobní rituály jsou pro mě jako kotva v každém dni. Dělat něco pravidelně není jen rutina, ale může to být rituálem. Každé ráno večer můžete udělat cokoli, co vám udělá radost – může vám to zabrat minutu.

Pravidelný ranní čaj a pozorování světa z okna? Pravidelná krátká procházka po večeři? Pětiminutové zapisování toho, za co jsem vděčná? Krátká masáž chodidel před spaním? Může to být cokoli, k čemu se rády budete vracet. Slibuju, že si to zamilujete!

S rituály souvisí i pravidelný denní režim, nebo alespoň dodržování podobných časů, kdy chodíme spát a kdy vstáváme. A samozřejmě dostatek spánku!

5 🍁 PŘÍRODA

Nádech, výdech. Čerstvý vzduch, lék na všechno. Minimálně půl hodiny v přírodě každý den dokáže zaručeně zlepšit jakýkoli náročný a těžký čas. Zkuste přírodu doopravdickou, ne tu městskou – upravený park, beton kolem řeky, přeplněné sady. 

Pokud se vám ven někdy nebude chtít, stanovte si cíl procházky – káva ve vedlejším městě, otrhání šípku na čaj, sesbírání ořechů na začátku lesa, sbírání kaštanů a listí na výrobu podzimních dekorací.

Pro mě jsou tyhle čtyři body nezbytností pro dobrý pocit, který se téhle těžké atmosféře někdy těžko hledá. Ale nebojte, za prvé po náročných časech vždycky přijdou ty hezké a za druhé máme spoustu nástrojů, jak se cítit líp. Třeba ty v textu nahoře.